+ Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin. Bu sıcaklık genellikle Türkiye koşullarında 24-26°C'lerdedir. Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 arttıracaktır. Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

+ Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

+ Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

+ Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının perde, mobilya vb. ile kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır, mümkünse binanın daha gölgeli tarafına takılmalıdır.

+ Klimanızı amacı dışında, örneğin kurutma, yiyecek ısıtma/soğutma için, kullanmayınız.

+ Filtreleri kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlenmesi ve yetkili servisler tarafından periyodik bakım yapılması klimanızın ömrünü arttıracaktır.

+ Klimanızın zamanlayıcısını kullanarak ev boşken klimanın otomatik olarak kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlar.

+ Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.

Yaz mevsiminde soğuk, kış mevsiminde sıcak ayarı nasıl yapılır?

Biliyorsunuz ki klimaları genel olarak soğutma işlevi görmeleri için alarak kullanırız ama bunun yanında diğer özellikleri de olduğunu unutmamanız gerekir. Mesela bulunduğunuz ortamdaki hava sıcaklığı sürekli değişkenlik gösteriyor ise(Örn:Çöl iklimi;gündüzleri aşırı sıcak geceleri ise aşırı soğuk) klimadan bir kaç basit ayar ile bunun üstesinden gelebilirsiniz.

Klima Çalıştırma Modları

COOL -HEAT

Soğutma veya ısıtma modun da kullanırken set ettiğiniz ısı derecesine ulaşınca ortam ısısı;

Klasik on-off klimalar soğutmada dış ünite durur,iç ünite üflemeye devam eder.Isıtmada ise dış ünite durur,iç fan ya durur yada çok düşük devirde döner.

İnverterde ise istenilen ısı ya yaklaştıkça kompresör yavaşlaş ve kapasiteyi min. kadar düşürür.

DRY

Nem alma modudur.Özellikle çok nemli bölgelerde soğutma işlemine başlamadan önce çalıştımakta fayda vardır.Ortamdaki nemi daha hızlı alır.Bazende geçiş mvsiminde arada sırada kullanılabilir.

AUTO

Oto mod Cool,Heat veya Dry modu kendi seçer.Genel olarak ortam ısısı 21 derecenin altında ise 24 de kadar Heat,26 nın üzerinde ise Cool,ikisi arasında ise Dry çalışır.Çok kullanan yoktur.Bence bizim coğrafyada gerekte yok.

Auto Fan

Fan hızı genelde Hı-med-Low yani Hızlı-Orta-Düşük 3 adettir.Ya siz manuel ayarlarsınız yada Auto fana alırsanız set ttiğiniz ısı dercesine göre hızı makine otomatik değiştirir.

Sonuç Olarak

Sonuç olarak sıcak günlerde klimadan ayar cool olana getirilmeli ve değer 20 derecede uygundur, soğuk günlerde ise ayar heat olarak değiştirilmeli ve değer 24 -27 derece uygundur.

Btu/h – British Thermal Unit(bölü saat) kelimelerinin baş harflerinden oluşan eski bir güç birimidir.kW – Kilowatt uluslararası güncel güç birimidir.HP – Horse Power iklimlendirme sektöründe kullanılan bir güç birimidir.Bu üç birim arasındaki dönüşümler:1 HP = 2,8 kW = 9554 Btu/h1 kW = 0,36 HP = 3412 Btu/h şeklinde yapılır.

Soğutma amacıyla kullanılan klimalarda kullanılan bir tanımdır. Toplam iç ünite kapasitesinin toplam dış ünite kapasitesine oranını belirtir. Örnek olarak, soğutulacak bir evde tüm odalara iç ünite konulur. Ancak bu iç ünitelerin aynı anda çalıştığı durum çok nadirdir. Bir evde yaşayanlar mutfakta yemek pişirirken salonda oturabilir ancak aynı anda yatak odasında uyumazlar. Veya evde yaşayanlar uyurken mutfaktaki klimanın çalışması gereksizdir. Bu sebeple dış ünite kapasitesi evdeki toplam iç ünite kapasitesinden düşük seçilir. Bu oran genelde %130 civarındadır. Böylece ilk yatırım maliyeti düşer ve gereksiz büyük sistem seçiminin önüne geçilir. Isıtmada tüm mahaller aynı anda ısıtılır. Bu yüzde ısıtma amacıyla kullanılacak klima sistemlerinde diversite %100 alınır.

Soluduğumuz havada her zaman belli bir miktar nem bulunur. Bu nem oranı belli bir aralıkta olduğunda insan konforuna olumlu etki eder. Soğutma amacıyla kullanılan klimalar havada yüksek oranda bulunan nemi sıvılaştırıp bir boru hattıyla dışarı atarlar. Bu olaya drenaj denir.

COP - Coefficient of Performance kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Performans Katsayısı demektir. Isıtmada kullanılan klimaların verdiği kapasiteye karşılık şebekeden çektiği gücün oranlanmasıyla hesaplanır. EER - Energy Efficiency Rating kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Enerji Verim Oranı demektir. Soğutmada kullanılan klimaların verdiği kapasiteye karşılık şebekeden çektiği gücün oranlanmasıyla hesaplanır. COP değerleri her zaman EER değerlerinden yüksek çıkar. Bunun nedeni cihazların çalışması sonucu ortaya çıkan ısının ısıtmaya etkisi pozitifken soğutmaya negatif etkimesindendir.

Evinizde veya ofisinizde tek bir odayı ısıtıp soğutacaksanız ihtiyacınız olan sistem split klimadır. Ev/Ofisinizde birden çok odayı ısıtıp soğutacaksanız Multi Sistem veya Mini VRF ile çözüm sağlayabilirsiniz. Binanız içinde büyük kapasite ihtiyaçları ve ortalama olarak 6’dan fazla şartlandırılacak odanız varsa VRF sistem ile iklimlendirme yapabilirsiniz.

Multi Sistem tek bir dış üniteye birden çok iç ünitenin bağlandığı sistemdir. Bu sistemde iç ünite sayısı kadar bakır boru hattı çekilir. Ecotherma markasıyla tek bir dış üniteye 2-3-4-5 adet iç ünitenin bağlanabildiği çözümler sunulmaktadır. Bağlanacak iç ünite sayısı ve kapasitesine göre dış ünitenin kapasitesi değişmektedir.

VRF sistemlerde uygulanan “Isı Geri Kazanım Sistemi”, tek bir klima tesisatıyla aynı anda hem ısıtma hem soğutma ihtiyacı olan binaları yüksek verimli olarak iklimlendirmek için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistemde soğutulan odalardan çekilen ısı, ısıtılacak odalara aktarılarak, dışarıdan çekilen çok az bir güç ile odaların iklimlendirilmesi sağlanır.

VRF sistemler normalde ısıtma ya da soğutma yaparken ısı alışverişini iç ortam ve dış ortam havasıyla yaparlar. Ancak belirli bir su kaynağına erişimin olduğu yerlerde, ısı alışverişini iç ortam ve su arasında yapabilen Su Kaynaklı VRF sistemler kullanılarak çok yüksek verimde iklimlendirme yapılabilir. Su kaynakları olarak:Bina Su Tesisatı Çevrimi: Soğutma Kulesi + KazanlarYeraltı Suyu: Yeraltı Suyunun ortalama sıcaklığı 12-15 °C arasındadır. Bu sıcaklık ısıtma ve soğutma için yeterlidir.Yüzey Suyu: Göl, havuz vb. büyük su havzaları.Kentsel Atık Su/Geri Dönüştürülmüş Su/Ticari Atık Su: Genelde düşük değerli atık ısı ile ısıtmada kullanılır.Toprak: Borular toprağa gömülür. Yüksek ilk yatırım maliyetine karşılık işletme maliyeti düşüktür.Deniz Suyu: Deniz suyunun sınırsız ısı potansiyeli kullanılarak iklimlendirme sağlanır.

Klimaların elektrik tesisatı montaj ekibi tarafından değil elektrikçi tarafından çekilir. Klima cihazlarına ait elektrik bilgileri kullanma kılavuzlarında bulunur. Bu bilgiler ve binanın altyapısını göz önüne alarak elektrikçi tesisatı çeker. Elektrik tesisatının iletişim kablolarından ayrı çekilmesi gerekir. Zira elektrik hattından yayılan manyetik alan iletişim hattında parazit oluşturarak klima tesisatının hata vermesine sebep olur.

Keşfi, kurulumu, bakımı ve işletilmesi doğru yapılmış klimalar sağlığa asla zararlı değildir. Klimanın üflediği havanın belirli bir hızda ve sıcaklıkta olmaması insan sağlığını olumsuz etkiler. Klimalarda rastlanan en sık şikayet budur. Bu yüzden cihazların kapasitelerinin ve yerleştirileceği yerlerin iyi belirlenmesi gerekir. Bunun dışında klima filtreleri belirli aralıklarla temizlenmelidir. Ayrıca drenaj suyunun birikmeden hızlıca sistemden tahliye edilmesi gerekir. Bu da ancak doğru uygulama ile mümkündür.